DiOtherCity
Για χρόνια τώρα, οι τουρίστες είχαν την τάση να επισκέπτονται τα κέντρα των μεγαλουπόλεων, γεγονός που έχει προσδώσει στα κέντρα αυτά μεγάλο κύρος, αλλά έχει επίσης οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητα φαιινόμενα (όπως ο υπερπληθυσμός, ο αστικός εξευγενισμός (gentrification) και η μαζικοποίηση ορισμένων τουριστικών δραστηριοτήτων). Στις μέρες μας παρατηρείται μια σαφής τάση στον τομέα του τουρισμού, κατά την οποία η τουριστική δραστηριότητα εκτείνεται μέχρι και τα προάστια. Παρά αυτή την πρόσφατη εξέλιξη, δεν έχουμε βρει ακόμη τους κατάλληλους τρόπους να εντοπίσουμε, να ονομάσουμε και να προσφέρουμε ελκυστικότητα στην περιφέρεια. Από πού λοιπόν μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση για την προώθηση διαδρομών οι οποίες να «ξεφεύγουν από την πεπατημένη», να αποκλίνουν δηλαδή από αυτές που προωθούνται από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οδηγούς, και να διαφοροποιούνται από την επικρατούσα τάση;
Η παρούσα σειρά μαθημάτων, η οποία δημιουργήθηκε από το ευρωπαϊκό έργο DiOtherCity, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + της ΕΕ, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση και την βίωση αυτής της εναλλακτικής ταξιδιωτικής εμπειρίας. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη χρήση του από επαγγελματίες των Κλάδων του Πολιτισμού και της Δημιουργικότητας (ΚΠΔ), οι οποίοι μπορούν με τη σειρά τους να σχεδιάζουν και να διεξάγουν εναλλακτικές αστικές περιηγήσεις, οι οποίες να ενσωματώνουν ψηφιακά εργαλεία σε πραγματικές περιπέτειες περιήγησης. Σκοπός του παρόντος εκπαιδευτικού προγράμματος δεν είναι να προσφέρει κατάρτιση με σκοπό να γίνει κανείς εγγεγραμμένος ξεναγός, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για τους επαγγελματίες στους ΚΠΔ, τους εγγεγραμμένους ξεναγούς, αλλά και τους ντόπιους κατοίκους να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία με εύκολο και ευχάριστο τρόπο.
Μπορείτε να ακολουθήσετε όλες τις εκπαιδευτικές μας ενότητες και το υλικό των μαθημάτων μας με τη βοήθεια εργαλείων προσβασιμότητας, όπως το λογισμικό εκφώνησης κειμένου ελεύθερης πρόσβασης NaturalReaders.
Αφού ολοκληρώσετε τη σειρά μαθημάτων, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε τις γνώσεις που αποκομίσατε δημιουργώντας τη δική σας ψηφιακή περιήγηση πόλης, και στη συνέχεια να τη μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #diothercity, ώστε να μοιραστείτε τη διασκέδαση με τους φίλους σας!